Hegyhatmaróc Község Önkormányzata
napja van
  • Lorem ipsum
    Nam tristique arcu nibh, vel mollis libero
  • Phasellus vulputate, nibh eget
    Praesent eget neque vitae lacus accumsan lobortis in vel nulla

Csapadékvíz elvezetés Hegyhátmarócon

 

A kedvezményezett neve: Hegyhátmaróc Község Önkormányzata

A projekt címe: Csapadékvíz elvezetés Hegyhátmarócon

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BA1-2022-00054

Szerződött támogatás összege: 50 463 665 Ft

Projekt tervezett kezdete: 2023.03.01.

Projekt várható befejezése: 2024.11.30.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt Hegyhátmaróc Község Önkormányzata és a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal konzorciumi együttműködésében valósul meg.

Hegyhátmaróc Község Önkormányzata a település belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztését, a vízkár veszélyeztetettségének csökkentését és a vízkáresemények megelőzését tűzte ki célul. Ennek érdekében a kritikus területeken fejlesztésre kerül a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése.

A Hunyadi János utcában a jelenlegi árok burkolata nagy mértékben töredezett, megrongálódott, kiépítése nem folyamatos, valamint a vízelvezető kapacitása sem megfelelő. Mindezek miatt feladatát jelenlegi állapotában nem tudja ellátni, ezért fejlesztésre szorul. Csapadékos időszakokokban a kimosódott talaj a belterületre érkezve a Hunyadi utca fordulójában rakódik le, amelynek feltakarítása jelentős költségterhelést okoz az önkormányzatnak. A csapadékvizek biztonságos elvezetéséhez szükséges a csapadékcsatornák építése a víznyelőkhöz.

A helyzetelemzés alapján a következő specifikus célokat határozza meg a Támogatást igénylő:

A fejlesztésekkel a község belterületén lehetővé válik a csapadékvizek vízkármentes elvezetése, az árkok mellett lévő ingatlanok védelme, illetve a Hunyadi János utca hordalékmentesítése.

A projekt keretében Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv (ITVT) készül.

A szemléletformálás célcsoportja Hegyhátmaróc község lakossága. A szemléletformálás fő célja a vizek helyben tartásának fontosságára való figyelemfelhívás, a magántulajdonú ingatlanokon történő hasznosítási lehetőségek és gyakorlati megoldások bemutatása, valamint az létrehozott infrastruktúra fenntartására való figyelemfelhívás (pl.: magántulajdonú ingatlanok előtt árkok tisztítása). A szemléletformálás során külön tématerületet képez a település déli részén található természeti terület, az Izmény-Györei-vízfolyás és a Halastó vízgazdálkodási szerepe.

 

 

 

Magyar falu program
  Események